25. túlélőverseny

2009.05.17.

15:52 Hívást kaptam csapatunk tagjától, hogy az M7-es autópályán a 23-as kilométerkőnél felborult egy teherautó, ezért jó lenne minél hamarabb útnak indulni, nehogy már a rajtnál elvérezzünk.
15:57 Gyors telefonok lebonyolítása, mindhárom még Székesfehérváron levő csapattagunk tudja az új, módosított tervet, az indulást 16:45 - re hoztuk előre.
16:34 Az egyik hipermarket-lánc pénztárosa kedvesen próbálja tukmálni a kedvezményekre jogosító bevásárlókártyát, miközben én csak fizetni szeretnék és rohanni az autóbusz-állomásra.
16:43 A csapat három tagjával összefutunk az állomáson, majd nyugtázzuk, hogy jó sokan leszünk a buszon. Rájövünk, hogy 2 darab Karancs térkép is van nálunk, de végül úgy döntünk, hogy jó lesz az még, elvégre is a Karancsra tettünk…
16:51      A családtagoktól való búcsúzkodást követően elindult buszunk Budapest felé, mindannyian ülünk.
16:51 után
               Megpróbáljuk számba venni, hogy mit is hagytunk otthon, sikerül felfedeznem, hogy pótelemet nem vásároltam. A többiek megnyugtatnak, hogy az ő lámpájuk, amihez nem felejtettek el tartalékot hozni, amúgy is 70 óráig bírja.
17:40 Elhagyjuk a baleset helyszínét és megnyugszunk kicsit, oda fogunk érni a rajthelyre.
17:50 Viccelődni kezdünk a fiúkkal (még mindig a buszon) ki mennyi pénzt hozott. Az ukrán pénzen csak viccelődünk, de euró van a csapatunknál. Ekkor még nem sejtettük, hogy akár szükség is lehetne rá.
17:55 Leszállunk a buszról a Petőfi hídnál. Hárman már nem fogunk elkésni, negyedik tagunk azonban az előző nap elveszett indexéért fut versenyt az idővel, érte még szorítunk.
18:00 Kényelmesen elhelyezkedünk az ELTE Lágymányosi Campusának Északi épületének büféje előtt, és várunk.
18:35 Negyedik csapattagunk is megérkezik. Ezt követően sejtve, hogy a következő 24 órában nem sok vízöblítéses WC és folyékony szappan kerül majd utunkba kihasználtuk az egyetem kapacitásait.
18:40 A csapatoktól megtelt parkolóban próbáljuk megtalálni a regisztrációs helyet. Lassan sikerül is. Mindenki aláír mindent, a személyik hitelesek.
19:00 után
               Megkapjuk a dögkártyáinkat, majd az első stafétuszt és a piros kilencest… Mivel rájövünk, hogy a kártyák sokat fognak jelenteni telefonon próbáljuk a betli, az ulti játékszabályait elsajátítani, természetesen sikertelenül.
19:35 Gondosan bepakoltuk az összes hátizsákot a busz csomagtartójába, ami később hiányzott, de hát ez van. Legalább iránytűt vittünk fel…
20:00 előtt
               Elindultunk a makk király nevű busszal a Lágymányosi híd irányába.
20:00 Haladunk a Könyves Kálmán, majd a Hungária körúton, ekkorra már biztosak vagyunk abban, hogy az M3-as autópályán fogjuk elhagyni Budapestet.
20:00 után
               Megkaptuk a versenyfüzetet. Nagy az öröm a 15×15-ös Sudoku miatt, ekkor még abban a hitben, hogy ez lesz a nehéz…
               Nézegetjük a kombinációs rostélyost, tudjuk, hogy mit kell majd vele kezdeni, csak ugye még mindig nem tudjuk hova is megyünk pontosan.
22:00 körül
               Elhagyjuk Salgótarjánt, ami nem is lenne baj, csak épp szép lassan olyan helyre érünk, amiről már nincs a csapatnak semmilyen tapasztalata sem. Ha minden igaz, akkor a 2 304-es számú úton közelítettük meg Ceredet. Akkor (térkép hiányában) még senki sem tudta csapatunkból, hogy hol is vagyunk pontosan.
22:20 Megpillantunk egy „Welcome to Slovakia” feliratú táblát, ami a buszban sokakból „úgyis visszamegyünk” reakciót vált ki, de bennünk ekkor tudatosul, hogy térképünk szinte csak Magyarországot ábrázolja, a túlélő-térkép lesz az egyetlen tájékozódási pontunk.
22:35 Leszállítanak minket a buszról Óbást főterén, ekkor még közvilágítás is segít bennünket, hogy elfoglaljuk a buszmegálló bal oldalát, melyben egy kényelmes pad is kényelmünket fogja majd szolgálni (ekkor még nem sejtjük milyen sokáig).
22:50 Csapatunk a beöltözésen és az első táplálkozáson túljutva nekiveselkedik a kártyapakli és a Sudoku megfejtésének.
23:00 körül
               Lekapcsolják a falu közvilágítását, amit sem mi, sem a többi csapat nem fogadott kitörő lelkesedéssel.
23:15 Kész a Sudoku! Ketten fejtettük maximális figyelemmel, mindketten hibáztunk egyszer-egyszer, de korrigálni tudtunk.
               Azt hittük a neheze van meg, nem is sejtve, mi jöhet még?
23:30 Értekezünk az otthoniakkal, már tudjuk, hogy mikor indulnak vonatok Somoskőújfaluról Hatvan irányába. A Jolly Jokert kijátszva biztosak vagyunk a somoskői befutóban.
00:05 A kártyapaklin megtaláljuk az összeillő darabokat, és nekiállunk a Sudoku-ból kihámozni, hogy mik is a kötelező pontok
DSCI0022.JPG
02:35 Kétségbeesetten telefonálunk egy esetleg még ébren lévő ismerősnek (természetesen már aludt, mint minden normális ember), hogy a bazaltorgonák pontos helyéről informáljon.
03:50 Úgy döntünk, miután minden csapat elment már a főtérről, hogy itt az ideje útnak indulnunk, de még mindig nem világos merre. Nagyon hiányoltuk, hogy az indulási pontunk sem volt megjelölve…
04:04 Elindulunk, kezdetben egyenesen a kötelező pont (Ajnácskő felé), de szép lassan rájövünk, hogy nem lesz ez így jó.
04:37 Ismét Óbáston vagyunk, majd a patak mentén indulunk kifelé a településről.
04:52 Megpillantunk egy átkelőhelyet, amit tévesen egy másikkal keverünk össze, de később ez lesz a szerencsénk.
04:54 Egy őz fut keresztbe a földeken, ami felhívja figyelmünket egy lesre. Az őzet nem tudjuk utolérni, így a lessel próbálkozunk.
DSCI0028.JPG
05:02 Felmászunk a lesre, párunkat az álom akar magával ragadni, de kitartunk. Lelkesen keressük az összes les-leírás közül melyiken is lehetünk, szilárdan hiszünk benne, hogy ez is tereppont.
05:09 Meghallunk egy másik csapatot közeledni, ők tudják mit keresnek, és meg is találják, nagy segítséget nyújtva ezzel elárvult csapatunknak. (Ezúton is köszönjük nekik!)
05:13 Kicseréljük a stafétuszunkat és útnak indulunk.
06:00 előtt
               Érintünk pár tereppontot, ami nagy örömünkre szolgál, ekkorra már teljesen biztosak vagyunk abban, hogy délre elérjük az első kötelező pontunkat.
               Eleredt az eső, esik pár csepp, de pont akkor, mikor egy foltos szalamandra sétál át előttünk az úton, ez érdekesebbnek bizonyul.
06:00 után
               Teljesítjük az első nagy kaptatónkat, és felérünk egy nyeregre, ahol egy Pesten megismert csapatba botlunk.
08:00 előtt
               Érintünk néhány tereppontot, és haladunk a kitűzött célunk felé.
08:25 Odaérünk az átjátszóhoz!
               Biztosak vagyunk benne, hogy kell itt lennie stafétusznak, de nem találjuk melyik tereppont lehet, végül egyik csapattagunk leleményesen felfedezi, hogy csalánban nem jár turista, itt csak stafétuszt kereshettek. Újabb csere, majd rövid pihenés után indulunk is tovább.
11:00 előtt
               (Pontos idővel a versenyfüzet leadása miatt sajnos nem tudunk szolgálni.)
               Haladunk továbbra is a kötelező felé, érintjük A világ közepe csúcsát, ahonnan a túra talán legszebb kilátását csodáljuk meg, de nem pihenünk. Az erdei szék és az utunkba eső „bódék” stafétuszainak begyűjtése után elérjük Hajnáčka, magyarul Ajnácskő községet. Egy helybéli tájékoztat bennünket a várba való legkönnyebb feljutás lehetőségéről.
11:15 Tudatosul a csapat egyetemre járó tagjaiban, hogy ez a kép nem először tárul eléjük, Ajnácskő a Magyarország és Kárpát-medence II. c. legendás tárgyuk emlékét idézte meg.
DSCI0038.JPG
11:00-12:00 Az eredeti terveinkhez képest korábban elérjük az első kötelezőt, majd számolgatni kezdünk, hogy is lesz meg az érvényességhez szükséges kombináció. Megállapítjuk, hogy sehogy, de azért próbálkozunk.
               A faluban tartott veterán autós felvonulás szervezőjétől érdeklődünk, hogy is juthatunk el Somoskőre. Majd elindulunk gyalogosan keresztül a hegyen.
12:25 Egy tanyán keresztül akarunk a bevágáson feljutni a hegygerincre, ám egy igazi házőrző utunkat állja. Norbi kutya, aki a gazdája szerint arra „spekulált”, hogy a csapatunk valamelyik tagjából egy méretes darabot kiharapjon végül lecsillapodott. A tanya tulajdonosa pedig útba igazított minket…
13:00-15:00 Leginkább toronyiránt haladunk a megfelelő irányba, tereppont nem kerül még a közelünkbe sem, igaz nem is keresünk egyet sem, csak a kötelezőt akarjuk elérni.
16:15 Az Almás-tónál ismét tereppontot érintünk és megbizonyosodunk arról, hogy elérhetjük a célunkat, a somoskői várat.
17:20 Egy forrásnál ahol stafétuszt keresünk, találunk 100 forintot, ami arra enged következtetni, hogy más is kereste a stafétuszt. Persze azt mi sem találjuk, de szorít az idő, úgyhogy rohanunk tovább.
18:00 után
               Felérünk a somoskői várhegyre és kicserélünk néhány stafétuszt a tereppontokon, majd a várban állunk neki keresgélni a kötelező ponthoz tartozó stafétuszt.
               Megtaláljuk és kicseréljük, ezalatt a többiek megállapítják, hogy az utca végén van a buszmegálló, ahova pár csapattal együtt érünk már le.
18:40 Válaszolni próbálunk pár topolexiai kérdésre, majd feltűnik egy kisbusz, de kérdésünk ellenére sem akar Salgótarjánba menni.
18:50 Megérkezik az autóbusz, amit 19:10-re vártunk, de örülünk neki, hogy egyáltalán itt van és felférünk rá. Tesz egy kört Salgóbánya felé, majd szép lassan beérünk Salgótarjánba.
19:40 Megérkezünk Nógrád megye székhelyére, miután azon szerencsétlenek közé tartoztunk, akik rossz célállomást adtak meg, külön telefonon is megkerestek bennünket, hátha valahol az erdő mélyén bóklászunk…
19:45 Leadjuk a versenynaplót, majd megaláznak bennünket az utolsó oldalra írt információkkal.
20:12 Megvesszük Pestig a vonatjegyet majd kiülünk a peronra és várunk, végre ülhetünk.
20:27 Megérkezik a vonat, az elsőre óriásinak tűnő tömeg minden tagjának jut hely. Kedélyes beszélgetés, bóbiskolás és a nálunk lévő maradékok elfogyasztása a program.
22:07 Már a Hatvantól Budapestig közlekedő vonaton vagyunk, rövidesen indul. Érdekes látvány volt a sok sántikáló átszálló túlélő.
23:30 körül
               A vonat eléri célját, ezzel hivatalosan is megérkezünk.
23:49 A csapat egyik tagja a Móriczon kiszáll a minket hazafelé szállító autóból, majd tovább haladunk Székesfehérvár felé, ahol engem elsőként juttattak haza.
00:49 Hullafáradtan, egy fürdést követően felnézek a digitális órára, és mintha ezt a számot láttam volna..00:49...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sepsi.blog.hu/api/trackback/id/tr402598266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása